Evenementen

10
sep

Zomerbericht 2017

Zomer in de Natuurtuinen

 

Deze zomer heeft ons weer van alles gebracht: snikhete dagen waarbij de grond vele zweetdruppeltjes kon opnemen van onze gewoon doorwerkende vrijwilligers. Stevige plensbuien die de natuur in onze tuinen een lekkere opfrisser gaven, die het gras deden groeien, ook tussen de tegels en die de berenklauw lieten bloeien. Maar die ook de nieuwe soorten in de wilde plantentuin verwelkomden. De graan akkertjes werden bontgekleurd door de veel akker onkruiden. De graanoogst was gering; geen probleem, er zijn toch met zorg kleine schoven gemaakt.

In de moestuin wordt wel veel geoogst. De tomaten, geleid als druiven, geven emmers vol heerlijke zoete tomaatjes.  Er zijn veel uien en bonen dit jaar en ook diverse bladgroenten en natuurlijk courgettes. We hebben zelfs enkele aubergines geoogst, maar daar zijn slakken en kevertjes het niet zo mee eens. We genieten er allemaal van!

Intussen doen de druiventrossen onder de pergola hun uiterste best om niet ontdekt te worden door de vogels, dankzij een secuur aangebracht net. Wekelijks wordt gemeten hoe hoog het suikergehalte is om het juiste moment van oogsten te bepalen. De wijngroep is er druk mee.

In de permatuin kunnen we zien hoe hard sommige planten groeien als er geen belemmeringen zijn. Er is meer dan bij andere delen van de tuin geduld nodig om te zien hoe er evenwicht ontstaat.

Zomer in de Natuurtuinen betekende dit jaar ook opvallend veel bezoekers. Alle poorten staan tegenwoordig open, zodat wandelaars uitgenodigd worden om door de Natuurtuinen te lopen. Een rustmomentje met koffie of ice-tea is dan verleidelijk. De ice-tea wordt dagelijks vers gemaakt door onze gastvrouwen en heren.

Samen maken we de Natuurtuinen kleurrijk, boeiend en rustgevend.

 

About Beheer VNJ

Leave a Reply