Evenementen

03
aug

Zomer in de Natuurtuinen

Door het als maar zonnige weer, lijkt de zomer al heel lang te duren. Ook in de Natuurtuinen is het warm en droog. Tijd om de grassige stukken te maaien en er zaad van de ratelaar uit te strooien. Ratelaar immers parasiteert op gras, waardoor dat wordt teruggedrongen. Dat het werkt zien we in de Natuurtuinen maar ook in het Jekerdal dat door het Team Ecologisch Beheer van het CNME wordt onderhouden. In de Natuurtuinen wordt het gemaaide gras naar de composthoop gereden en dat levert soms een klassiek plaatje op!

Naast planten, bloemen, kruiden, fruitbomen- en struiken kunnen we in de Natuurtuinen diverse dieren ontdekken. Tijdens een rondgang door de tuin in juli zagen we een ‘platte’ plek in het hoge gras met uitwerpselen van een das. Die had duidelijk genoten van de kersen. Maar hij levert ook wel eens een dienst terug, zoals het opruimen van een wespennest dat in de grond van de permatuin zat.

We hebben al verschillende bijzonder vlinders gezien zoals de koninginnepage en de kolibrievlinder. En uiteraard vele ‘gewone’ vlinders zoals koolwitje, citroenvlinder en dagpauwoog.

Ook de sabelsprinkhaan hebben we van dichtbij kunnen bewonderen, omdat Jerome hem even voor ons vasthield. Wantsen zien we in overvloed, maar de kaneelwants was voor velen nieuw.

Niet met alle dieren zijn we blij: de woelmuis is vaak actief in de moestuin en de kolen hebben een mooie tunnel van fijne stof om het koolwitje geen kans te geven haar eieren op de koolbladeren te leggen. Ook de vos laat weleens zijn sporen na.

Ondanks alles wordt er wekelijks geoogst in de moestuin. Op de zomerlunch hebben we allerlei salades, chutneys, baksels en sapjes geproefd; heerlijk!

Samen werken, samen genieten; dat doen we in de Natuurtuinen!

About Beheer VNJ

Leave a Reply