Evenementen

08
nov

Herfst 2017 in de Natuurtuinen

Herfst in de Natuurtuinen

In het begin van de herfst staan de Natuurtuinen nog in het teken van oogsten. Zo hebben we uit de moestuin een heerlijke herfstlunch gegeten met onder meer, pompoensoep, pesto en kappertjes van Oost-Indische kers, courgette brood, chutney van onrijpe tomaatjes, noten en diverse salades.
De gerechten waren goed klaargemaakt door diverse vrijwilligers en door nog meer vrijwilligers opgegeten.Op een mooie woensdagmiddag in oktober hebben we de druiven van de pergola geplukt en de volgende dag is het proces van het wijn maken begonnen. Niet voor niets heet oktober ook wel de wijnmaand! Over de oogst zijn de kenners zeer tevreden. Het suikergehalte van de druiven zorgt voor een alcoholpercentagevan 1 4 à 15 procent en de wijngroep verwacht meer dan 70 liter wijn te hebben.

In de loop van de herfst neemt de kleur in de Wilde Plantentuin af; er bloeit hier en daar nog een teunisbloem, een takje wilde marjolein en er zijn oranje rode rozenbottels. Deze laatste doen het trouwens erg goed in herfstschikkingen die de kas opsieren.

In de Wilde Plantentuin hebben we twee ‘bedden’ zo goed mogelijk ontdaan van (wortel)onkruiden en vervolgens ingezaaid  met verschillende zaadmengsels. Wekelijks kijken we secuur of er al iets opkomt én of we herkennen welke plantje het is; spannend en leerzaam!  Bij het gespitte en ingezaaide akkertje is dat geen enkel probleem. Binnen twee weken laat de winterrogge zich al duidelijk zien en ook de bolderik hebben we herkend!

Ook dit jaar is al het groenafval en maaisel uit de Natuurtuinen verwerkt en omgezet van de ene composthoop naar de andere. Dat is veel werk, maar zinvol om de hele cyclus te volgen.

Enkele weken geleden ontdekte een van de vrijwilligers een mogelijk nieuw soort klaver, Het leek de ‘wijdvertakte klaver’; een soort die nog niet eerder in Nederland is gezien en vanuit zuidelijker gebieden bij ons terecht is gekomen. Maar na verdere informatie en studie blijkt het toch ‘gewoon’ een zogenoemde ondersoort van de rode klaver. Jammer, geen nieuwe ontdekking in de Natuurtuinen!De afgelopen week hebben we enkele rupsen van de Koninginnepage waargenomen op de venkel in de moestuin. We zijn heel erg benieuwd of ze gaan poppen en dan hier ergens in de grond zullen overwinteren. Om de natuur een beetje te helpen is een netje over de planten gelegd zodat niet de eerste de beste vogel deze mooie rupsen opeet en één kleintje mag overwinteren in de kas.In de kindertuin groeit en bloeit vooral de Oost-Indische kers nog prachtig.

Samen genieten we van de Natuurtuinen.

About Beheer VNJ

Leave a Reply