Evenementen

21
mei

Daslookwandeling 4 mei 2018


wit van de Daslook

Op vrijdag 4 mei, met het prachtigste voorjaarsweer wat je kunt wensen,  verzamelden zich elf  VNJ-leden bij café Riekelt in Rijckholt voor een wandeling door het Savelsbos. Geheel terecht aangekondigd als Daslookwandeling: eenmaal in het bos zagen we in alle dalen uitbundig bloeiende Daslook. Het was er op veel plekken wit van. Vóór we daar aankwamen hadden we ons al over verschillende planten in de berm gebogen. Bijvoorbeeld een vrij hoge, roze bloeiende kruisbloemige, waar we ter plekke geen naam aan konden koppelen –  [Inmiddels heb ik bedacht dat het waarschijnlijk Damastbloem is (Hesperis matronalis), waarover de flora van Heukels zegt dat het geen inheemse soort is. Maar hij komt wel voor in bermen en rommelhoekjes, verwilderd vanuit tuinen]

     

In het bos werd bij een van de eerste witte daslookvalleitjes geposeerd voor het groepsportret
met Vincent, Netty, Tonnie, Ton, Wies, Els, Martin, Joke, Carolien en Jolanda.

Voor de Bosanemonen waren we net te laat, daarvan zag je veel vruchtjes en een laatste bloem. Wel volop in bloei waren de Veelbloemige salomonszegel, het Rapunzelklokje – de Kardinaalsmuts en allerlei Biezen en Zegges. Het Eénbloemig parelgras stond er overal sierlijk bij. Een prachtige wandeling door het hellingbos, een beetje klimmen en dalen, maar goed te doen. Bij een kleine open plek, vol Adelaarsvarens die bezig waren zich uit te rollen, keerden we om.

Langs de onderrand van het bos, met fraai zicht op het Maasdal, nog een stop bij een poel vol kikkervisjes in verschillende maten (bruine en groene kikkers?). Sowieso was het geen straffe mars, maar meer ontspannen wandelen en veel aandacht voor al het moois in de bermen. Buiten het bos, terug op weg naar Rijckholt zagen we nog volop Grote muur* met de helder stralende witte bloemen, diverse Wikkes; onder meer Voederwikke, Vicia sativa.

Plantenkennis opfrissen onderweg

Ter afsluiting werd op het terras van Riekelt nog iets gedronken, waarbij we besloten dat dit voor herhaling vatbaar is. Mogelijk een week of wat eerder in het seizoen om er een Bosanemoon wandeling van te maken. Een heerlijke middag, met dank aan Nettie en Els, die het uitdachten en voorbereidden.

*Altijd weer even puzzelen of het muur of hoornbloem is bij die kleine witte sterretjes, hier wordt het helder uitgelegd: http://www.floravannederland.nl/planten/grote_muur/

Verslagje door San, mei 2018

About Beheer VNJ

Leave a Reply