Educatie

(Kinder)activiteiten in de Natuurtuinen (CNME Maastricht)

 

Leden van de vereniging  begeleiden of werken mee aan de  totstandkoming van onderstaande educatieve activiteiten van CNME.

 

Inlichtingen over onderstaande activiteiten

Voor informatie over de activiteiten kunt u terecht bij CNME,  www.CNME.nl

Tel.: 043-321 52 27 (dinsdag t/m donderdag,  locatie Natuurtuinen)

Tel: 043- 3219941 (dagelijks, locatie Capucijnenstraat)
email: info@cnme.nl

 

De kindernatuurclub

Gedurende het hele schooljaar is er eens in de 14 dagen op woensdagmiddag van 14.00-1600 uur een kindernatuurclub voor kinderen in de leeftijd van 7-12  jaar. Een team van vrijwilligers verzorgt dan allerhande natuuractiviteiten voor de kinderen om hen op speelse wijze in contact te brengen met de natuur. Zo doen de kinderen natuurervaring op en leren er van alles over. Door samen aan activiteiten deel te nemen en samen te spelen in de tuin doen de kinderen ook sociale vaardigheden op.

Voorbeelden van activiteiten: een speurtocht, zaadbollen maken voor vogels, hutten bouwen en er is een tuintje aangelegd met groenten en bloemen. Buitenactiviteiten worden afgewisseld met knutselen, zo veel mogelijk met natuurlijke materialen. Er worden daarbij voorbeelden gegeven als inspiratie, maar ook eigen ideeën van kinderen worden gestimuleerd. Meestal zijn er  12 – 15 kinderen.

Aanmelden via: kindernatuurclub@cnme.nl

Kleine Beestjes Les

Deze lesactiviteit van CNME is bedoeld  voor schoolklassen (groep 1 en 2) van mei tot oktober. De kleuters ontdekken welke beestjes er leven in de tuin en waar zij leven. Zij gaan in groepjes (onder begeleiding van een ouder) op zoek naar mieren, pissebedden, slakken etc.  op verschillende plekken in de tuin. Het gevonden beestje wordt in een loeppotje gedaan en bekeken, wat zou het zijn? Op een vel papier wordt het gevonden diertje aangekruist of ingekleurd. Het geheel staat onder begeleiding van een vrijwilliger.

Speurneus Spinnenweb

Deze lesactiviteit van CNME  is bedoeld voor groep  3 en 4 van mei tot oktober.  Ook deze les gaat over kleine beestjes, maar is verpakt in een spannend detective verhaal en gaat wat dieper op de lesinhoud in. Speurneus Spinnenweb (de leerkracht) stuurt zijn detectives (de  kinderen) in groepjes onder begeleiding van een ouder op pad om de misdaden in het Kleine Diertjesland op te lossen.

De leerlingen leren bij deze les de namen en de verschillen in bouw en gedrag  van de beestjes.  Ze ontdekken ook door proefjes te doen waar ze leven, op droog en lichte of op nat en donkere plekken.

Het geheel staat onder begeleiding van een vrijwilliger.

 

 

Zelf-doe activiteiten

Er zijn mandjes met benodigdheden en uitleg om zelfstandig aan de gang te gaan voor een groepje kinderen onder begeleiding van een ouder/verzorger.

– Waterbeestjes zoeken (4-12 jaar)

– Het bijenpad (4-6 jaar)

– Kleine beestjes zoeken (4-7 jaar)

– Frisse neuzen wandeling (6-12 jaar)

– Belevingsspel  voor  herfst en winter  (6 -10 jaar)

 

Kabouterpad

Vanaf 1 juni tot en met de herfstvakantie is er op woensdag een Kabouterpad in de Natuurtuinen

voor kinderen van 4-6 jaar. (Dit is ook een zelf- doe- activiteit voor ouders/verzorgers met kinderen). Verspreid over de Natuurtuinen staan tien kabouters. Bij iedere kabouter is een kaartje met een (zintuiglijke) opdracht voor de kinderen om iets te ontdekken op het gebied van kijken, voelen, horen, ruiken. In het bezoekerscentrum ligt een route (en die staat ook bij de opdrachten aangegeven). Hij eindigt in de kindertuin, waar een hut is om in te spelen en een wilgentunnel waar kinderen door kunnen lopen. Ook is er een waterpomp.

   

Rondleiding

Op aanvraag  kan er een rondleiding door de Natuurtuinen gegeven worden.

Bovendien doen we elk jaar mee aan de Open Tuindagen van VELT ( eerste weekend in juni). Dit is tevens een interessante en gezellige dag vol activiteiten voor jong en oud, ook daar worden rondleidingen gegeven.

 

Lezingen, workshops en cursussen

In de Natuurtuinen vinden via het CNME lezingen plaats over natuur,  milieu en duurzaamheid.